2012.12.30.
20:47

Írta: Varga Anita

Hogyan termesztik a gyógynövényeket?

Nézzük, kedves olvasók, miként állítják elő gyógynövényeinket!

Egyeseket gyűjtik, másokat termesztik. Esetleg mindkettő: 

Hatóanyagok, előállítása történhet: természetes (gyűjtés) és mesterséges (termesztéssel) növényrendszerekben

 

→      Természetes rendszer: (gyűjtés)

→      Energiaforrás a Nap

→      Elemei: (körforgásban vannak)

→      Primer producens szervezetek – fotoszintetizáló növények

→      Primer konzumensek – elsődleges fogyasztók – pl.: fagyöngy

→      Szekunder konzumensek – másodlagos fogyasztók – gombák, egyebek

→      Talaj mikroorganizmusok

→      „kvázi” egyensúlyi rendszer

→      A gyűjtés csak akkor jó, ha a rendszer folyamatosan, zavartalanul működik

→      Európai gyógynövény piacon: 90% gyűjtött

→      Magyarországon: 40-45% gyűjtött

→      Gyűjtött gyógynövények:

→      Sambucus nigra

→      Matricaria chamomilla – szikes területeken

→      Juniperus communis – Kiskunsági Nemzeti Park, Balatonfelvidék

→      Crataegus spp.

→      Prunus spinosa

→      Tilia spp.

→      Urtica dioica

→      Viscum album

→      Taraxacum officinale

→      Solidago spp.

→      Primula veris – már védett

→      Rosa canina

→      Equisetum arvense

→      Allium ursinum – Mecsek

→      Gyűjtést korlátozó okok:

→      Biológiai okok:

→      Mind több faj kerül védelem alá

→      Nő a természetvédelmi területek aránya

→      Nagy a természetes populációk kémiai diverzitása

→      Nem mindig tisztázható a drog származási helye

→      Gazdaságpolitikai okok:

→      A természetes populációk nagy része magántulajdonba került

→      Gyorsan emelkedik a munkaerő költsége

→      Nincs megfelelő jogi szabályozás

→      Védetté válás néhány jellemző oka:

→      Ökoszisztémák károsodása:

→      Pl.: Fumaria officinalis – vegyszeres gyomirtásra érzékeny

→      Pl.: Arnica montana – termőhely beszűkülése, Sopron környékére korlátozódott (alpin klíma)

→      Túlgyűjtés:

→      Pl.: Adonis vernalis

→      Eredeti ökoszisztémák megszűnése: pl.: mocsár lecsapolása – Acorus calamus

→      Helytelen környezetvédelmi intézkedések: kamilla – Hortobágy

→      Populációszám csökkenése:

→      Pl.: Sempervivum tectorum

→      Pl.: Pulsatilla grandiflorairis pumila

 

 

 


→      Agrár rendszer: (termesztés)

→      Nap energia hasznosítása itt nagyobb értéket ér el

→      Pl.: C4-es kukorica magasabb szinten hasznosítja az energiát

→      Elemei:

→      Primer producens szervezetek

→      Primer producens kompetitorok – gyomok

→      Konzumensek

→      Talaj mikroorganizmusok

→      Lekötött, vagy fosszílis energia

→      Termesztés:

→      Fajta használata

→      Talajművelés, műtrágyázás

→      Növényvédelem

→      Öntözés

→      Relatív kis területen termesztett gyógynövények:

→      Verbascum phlomoides

→      Malva sylvestris subsp. mauritiana

→      Althea officinalis

→      Calendula officinalis

→      Speciális technológiával termesztett gyógynövények:

→      Majoranna hortensis

→      Ocimum basilicum

→      Mentha piperita

→      Valeriana officinalis

→      Echinacea purpurea

→      Gabonatermesztési technológiával termesztett gyógynövények:

→      Silybum marianum

→      sinapsis alba

→      papaver somniferum

→      carum carvi

 

→      A természetes rendszer olcsó, nem kell plusz energia, de a gyűjtött mennyiség nem kiszámítható és kémiailag rendkívül differenciált

→      Agrár rendszer drágább, fajtát alkalmazunk, a produkció becsülhető, hátránya, hogy a növényvédelem miatt szermaradványok halmozódhatnak fel

 

→      Kvázi-természetes agrárrendszer:

→      Átmenetet képeznek a természetes és a mesterséges rendszerek között

→      Az előállításra kiválasztott növényfajt olyan, természetes előfordulási helyéhez hasonló termőhelyre telepítik, ahol viszonylag minimális emberi beavatkozás mellett folyamatosan termelnek

→      Minimális emberi beavatkozás:

→      Szaporítás

→      Állománydúsítás

→      Tervszerű kitermelés

→      Előnyei:

→      Mezőgazdasági termelésből kieső területek, vagy erdei vágások, irtások hasznosítása

→      A természetes szisztémákhoz képest egységesebb nyersanyagot ad

→      Hátránya:

→      A biomassza termelés volumene csak korlátok között, a minősége pedig alig szabályozható

→      Pl.: Indiában a kínafa (Cincona spp.) termesztése

→      Nálunk csak kísérleti formái léteznek, kevésbé elterjedt, pl.: Adonis vernalis – tavaszi hérics, Acorus calamus – kálmos

komment

süti beállítások módosítása