→ Minőség: (ISO = International Organisation for Standardisation – Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) termék, vagy szolgáltatás azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy a vele szemben támasztott igényeket kielégítse
→ Minőségbiztosítás: a termelési, termék-előállítási folyamatok megfelelőségére és minőség előállító képességére összpontosít, azokat nyomon követi (ISO-szabványok szerinti minőségbiztosítási rendszer)
→ Növényt milyen termőterületre helyezzük
→ Fajta választása, dokumentálása
→ Termesztési hely jellemzése
→ Agrotechnikai eljárások
→ Primer feldolgozás, drog
→ Tárolás
→ Üzemi feldolgozás
→ Alapkövetelményei:
→ Előre megtervezve, írásos utasítások alapján kell dolgozni
→ Ellenőrzéseket kell végezni a termelés előtt, alatt, után
→ Mindent folyamatosan visszakereshetően dokumentálni kell
→ Megfelelőség: a minőség hitelt érdemlő módon, vizsgálattal alátámasztott igazolása
→ Minőségtanúsítás: a minőségbiztosítás eredményeként létrejött minőséget a minőségtanúsítással igazolják
→ A minőségbiztosítás egyes lépései és a termék minőségtanúsítása minőségvizsgálatokon nyugszik
→ Minősítés:
→ Valamihez való hasonlítás – szabványhoz (GAP: good agricultural practice, GCP: good collection practice)
→ Minőségbiztosítás részét képviseli, annak egy-egy lépése
→ Gyógynövénykutató Intézet végzi
→ Terméktanusítás: adminisztratív, nem végez vizsgálatot csak a dokumentációt értékeli
→ Minőségbiztosítás a drogelőállításban: (ISO-szabványok szerint)
→ Gyűjtéssel, termesztéssel, feldolgozással foglalkozó üzemekben, a nyersanyagtól a késztermékig termékspecifikusan ki kell alakítani az üzemi előírások rendszerét
→ Az előírások betartása a garancia arra, hogy a termék a fogyasztó igényeinek megfelel
→ A rendszer működtetésének alapdokumentuma: minőségügyi kézikönyv – a gyártófolyamatok részletes, műveletegységekre bontott elemzése
→ Gyógy- és illóolajos növények termelésében alkalmazható minőségbiztosítási rendszer a GAP
→ A gyógynövénytermesztés minőségbiztosításának elemei:
→ Termesztéstechnológiai lépések, eszközök, módszerek
→ Dokumentáció: folyamatok adatszerű rögzítése a Minőségügyi kézikönyvben
→ Elvárások ellenőrzése, hibák kijavítása, független szervek által végzett ellenőrzések
→ Gyógy- és illóolajos növények és termékeik előállításának ellenőrzési pontjai gyűjtés és termesztés során:
|
Természetes társulás |
|
Agrárrendszer |
Botanikai |
Taxon |
|
Faj, fajta, produkció |
Ökológiai |
Gyűjtési hely |
|
Termesztés helye |
Termesztési |
|
|
Agrotechnika |
Drogminősítés 1 (friss drog) |
|
Primer feldolgozás |
|
Drogminősítés 2 (kész drog) |
|
|
|
Drogminősítés 3 (tárolás) |
|
Tárolás |
|
Termékminősítés |
|
Üzemi feldolgozás |
|