2013.02.19.
12:12

Írta: Varga Anita

A minőségtanúsítás célja, és a minőségbiztosítás helyzete a gyógynövényágazatban:

 

→      Minőség: (ISO = International Organisation for Standardisation – Nemzetközi Szabványosítási Szervezet) termék, vagy szolgáltatás azon tulajdonságainak összessége, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy a vele szemben támasztott igényeket kielégítse

→      Minőségbiztosítás: a termelési, termék-előállítási folyamatok megfelelőségére és minőség előállító képességére összpontosít, azokat nyomon követi (ISO-szabványok szerinti minőségbiztosítási rendszer)

→      Növényt milyen termőterületre helyezzük

→      Fajta választása, dokumentálása

→      Termesztési hely jellemzése

→      Agrotechnikai eljárások

→      Primer feldolgozás, drog

→      Tárolás

→      Üzemi feldolgozás

→      Alapkövetelményei:

→      Előre megtervezve, írásos utasítások alapján kell dolgozni

→      Ellenőrzéseket kell végezni a termelés előtt, alatt, után

→      Mindent folyamatosan visszakereshetően dokumentálni kell

→      Megfelelőség: a minőség hitelt érdemlő módon, vizsgálattal alátámasztott igazolása

→      Minőségtanúsítás: a minőségbiztosítás eredményeként létrejött minőséget a minőségtanúsítással igazolják

→      A minőségbiztosítás egyes lépései és a termék minőségtanúsítása minőségvizsgálatokon nyugszik

→      Minősítés:

→      Valamihez való hasonlítás – szabványhoz (GAP: good agricultural practice, GCP: good collection practice)

→      Minőségbiztosítás részét képviseli, annak egy-egy lépése

→      Gyógynövénykutató Intézet végzi

→      Terméktanusítás: adminisztratív, nem végez vizsgálatot csak a dokumentációt értékeli

 

→      Minőségbiztosítás a drogelőállításban: (ISO-szabványok szerint)

→      Gyűjtéssel, termesztéssel, feldolgozással foglalkozó üzemekben, a nyersanyagtól a késztermékig termékspecifikusan ki kell alakítani az üzemi előírások rendszerét

→      Az előírások betartása a garancia arra, hogy a termék a fogyasztó igényeinek megfelel

→      A rendszer működtetésének alapdokumentuma: minőségügyi kézikönyv – a gyártófolyamatok részletes, műveletegységekre bontott elemzése

→      Gyógy- és illóolajos növények termelésében alkalmazható minőségbiztosítási rendszer a GAP

 

→      A gyógynövénytermesztés minőségbiztosításának elemei:

→      Termesztéstechnológiai lépések, eszközök, módszerek

→      Dokumentáció: folyamatok adatszerű rögzítése a Minőségügyi kézikönyvben

→      Elvárások ellenőrzése, hibák kijavítása, független szervek által végzett ellenőrzések

 

→      Gyógy- és illóolajos növények és termékeik előállításának ellenőrzési pontjai gyűjtés és termesztés során:

 

 

Természetes társulás

 

Agrárrendszer

Botanikai

Taxon

 

Faj, fajta, produkció

Ökológiai

Gyűjtési hely

 

Termesztés helye

Termesztési

 

 

Agrotechnika

Drogminősítés 1

(friss drog)

 

Primer feldolgozás

 

Drogminősítés 2

(kész drog)

 

 

 

Drogminősítés 3

(tárolás)

 

Tárolás

 

Termékminősítés

 

Üzemi feldolgozás

 

 

 


komment

Címkék: gyógynövények minőségbiztosítás

süti beállítások módosítása